pühapäev, 20. november 2011

Singi-juustupitsa

 Nii minu kui ka Ingvari arust on selle retsepti järgi valmistatud pitsad alati väga väga maitsvad tulnud. Katet saab muuta vastavalt oma maitse-eelistusele ja tujule. Pitsapõhja ja marinara kastme retsept on võetud Angeelika Kangi ja Lia Virkuse "Pitsaraamatust". Raamatus on siin kasutatud taina nimeks Itaalia perenaise pitsapõhja tainas. Soovitan soojalt seda raamatud kõigile pitsasõpradele, kes köögis mässata viitsivad. Sisaldab väga palju ideid, mida kõike pitsa peale panna + piltidega õpetused taina valmistamiseks.

Pitsatainas(1 suur pitsa või 2 väiksemat; kerkimisaeg ~ 2 tundi):
  • 5 dl jahu
  • 10 g pärmi
  • 1,25 dl käesooja vett
  • 1 tl soola
  • 0,5 tl suhkrut
  • 0,5 dl oliiviõli
Pitsapõhja valmistamise etapid:
  1. Vala jahu suurde kaussi ja tee selle keskele süvend.
  2. Pane teise kaussi murendatud pärm, käesoe vesi, sool ja suhkur ning sega kuni pärmi täieliku lahustumiseni. Lisa õli.
  3. Nirista pärmisegu jahusüvendisse, jahu samal ajal näppudega segades.
  4. Sega tainas kätega ühtleseks ja sõtku nii kaua, kuni see lööb käte küljest lahti.
  5. Sõtku tainast veel mõni minut, kuni see muutub läikivaks.
  6. Puista kauss ja tainas jahuga üle, kata rätikuga ja lase tainal soojas kohas 2 tundi kerkida. Kummuta kerkinud tainas jahuga ülepuistatud lauale ja sõtku paar minutit.
  7. Vajadusel jaga tainas kaheks.
  8. Vajuta tainakihi keskele peopesaga süvend.
  9. Vormi tainas käte vahel ümmarguseks kettaks.
  10. Rulli tainaketas laual rulliga õhukeseks.
  11. Kuumuta ahi 250 kraadini(võimalusel ainult altkuumusega).
  12. Aseta tainapõhi ahjuplaadile. Ahjuplaati pole vaja katta küpsetuspaberiga ega määrida õliga - piisab sellest, et tainapõhi on alt kergelt jahune.
  13. Kata tainas kõigepealt marinara kastmega.
  14. Puista peale riivjuust.
  15. Kata teiste katteainetega. Küpseta pitsat ahju alumisel siinil 10-15 minutit.
Marinara kaste(mahlasema pitsa jaoks tee kahekordne kogus):
Marinarat võib kasutada ka pastakastmena. Kastme võid valmis keeta juba varem, külmkapis säilib see suletud nõus kuni nädal.
  • 1,5 spl oliiviõli
  • pool punast sibulat
  • 1 küüslauguküün
  • 200 g küpseid tomateid(sobib ka purustatud tomati konserv või tomatipüree)
  • 1 sl värsket hakitud basiilikut(sobib ka kuivatatud basiilik, seda panna 0,5 tl; kuid minu arust annab õige maitse ikka värske)
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl suhkrut
  • musta pipart
Kuumuta õli paksupõhjalises kastrulis ning prae hakitud sibul ja küüslauguküüned kergelt läbi. Tee värsketele tomatitele noaga ristlõige ja kaste korraks keevasse vette. Nõruta, jahuta veidi ja koori ning puhasta. Tükelda tomatid ja lisa kastrulisse. Keeda vaiksel tulel umbes 20 minutit. Maitsaste soola, suhkru ja musta pipraga. Lisa värsked ürdid.

Mina kasutasin katteainetena sinki, ananassi, riivjuustu ja mozzarellat.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar